söndag 25 oktober 2009

Louvain-la-Neuve

var en fantastisk upplevelse igår. Staden är helt bilfri då man dragit all trafik under staden. Överallt kan man gå upp till staden från de underjordiska parkeringsgaragen. Louvain-la-Neuve är en stad som planerades redan under 60-talet och som stog klar i början på 70-talet. Den är en produkt av språkliga stridigheter som ägde rum i Belgien under 60-talet. Efter flamländska påståenden om diskriminering vid det katolska universitetet i Leuven, togs beslutet att dela upp det. Man inrättade helt enkelt en ny stad som skulle vara värd för den franskspråkiga universitet. Den utvalda platsen var belägen 30 km sydost om Bryssel, i den fransktalande delen av Belgien.

Tyvärr hade vi tagit med oss hunden (som för övrigt skötte sig förträffligt), visa om att de flesta shoppingcentra och restauranter i Belgien faktiskt tillåter hundar. Men så icke i denna stad... Det slutade med att vi fick äta lunch (korv med bröd) i duggregn på torget i stället. Men det var riktigt mysigt det med. Jag ska tillbaka till denna stad så fort som möjligt! Gärna redan nästa helg. Då ska jag inte ta med mig hunden, men en tjock plånbok. ;-)

Detta hände under gårdagen:
  • Sonen spelade sin sista fotbollsmatch med feber. Men han tyckte att det var värt det eftersom han gjorde ett mål och två "assists". :-)
  • Under tiden som sonen spelade fotboll körde vi dottern till Tervuren och hennes kompis där. De tillverkade slime och gick på glassbar alldeles själva.
  • Vi hämtade upp sonen efter matchen och åkte till Louvain-la-Neuve. Där gick vi runt i den lilla staden och tittade på arkitektur och museum och lite affärer (som tillät hundar). Vi åt lunch och maken klippte håret. Under tiden köpte sonen en Tuch-screen mobil som han hade sparat ihop till. Själv hade jag en liten irritation över att inte kunna gå in i shoppingcentret... Men det var riktigt trevligt ändå!
  • Från Louvain-la-Neuve åkte vi direkt till Tervuren för att hämta upp dottern. Vi blev bjudna på kaffe och höll på att aldrig komma där ifrån.
  • Klockan sex på kvällen kom vi hem. Då sprang maken 10 km medan jag var och handlade kvällsmat. Ungarna rastade hunden.
  • Klockan åtta på kvällen stog kvällsmaten på bordet - biff med grönsallad, mozarella, avokado, oliver och tomater.
  • Sedan satte vi oss i soffan för att sen en svensk film på DVD. Då konstaterade min man att vi hade haft en lugn dag...

Så kan det gå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)